به گزارش خبرنگار مهر، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز (دوشنبه، دوم خرداد ماه) در نخستین رویداد بینالمللی خصوصیسازی در اقتصاد ایران که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، با بیان اینکه امروز اقتصاد مهمترین عرصه تحولخواهی در کشور است، گفت: اقتصاد دولتی و متمرکز، مهمترین پاشنه آشیل ما در اقتصاد است. این معضل زخم کهنهای است که چندین دهه اخیر سایه سنگین آن بر کشور افتاده است.
وی بیان کرد: طبیعتاً بزرگانی حضور دارند که در حوزه علم اقتصاد و بنگاهداری باتجربه، صاحب نظر و پیشکسوت هستند. بنابراین وارد بحثهای تخصصی و جزئی در این حوزه نمیشوم، اما از آنجا که ممکن است در بخش دوم صحبتهایم نقدهای جدی در این باره داشته باشم، بهتر است در ابتدا به نکته افتخارآمیزی در کشور اشاره کنم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز در کشور از نعمت بزرگی برخوردار هستیم که به علت مشکلاتی که داریم کمتر به آن توجه کردهایم. استقلال، نعمتی است که خداوند در قرآن از آن به عنوان یک هدیه و موهبت بزرگ از طرف خود به مردم یاد کرده است و آن نعمت استقلال، عزت و هویت است.
وی ادامه داد: استقلال نعمتی است که در یک جامعه و حکومت، حرمت، استقلال و آزادی آن حکمرانی حفظ میکند و دیگران نتوانند برای آن تصمیم بگیرند. تاریخ کشور ما فراز و نشیب بسیاری داشته و علاوه بر نقاط روشن، نقاط تاریکی نیز در آن وجود دارد. زمانهایی بوده که سفیر یک دولت خارجی برای همه چیز کشور ما تصمیم میگرفت. بنابراین باید قدر نظام مقدس جمهوری اسلامی را که هویت ملی و اسلامی ما را حفظ کرده و به ما استقلال داده است تا خودمان برای خودمان تصمیم میگیریم، بدانیم.
قالیباف تاکید کرد: بیش از چهل سال است که بیگانگان میخواهند ما را در مسیر خواستهها و منافع خود قرار دهند اما نتوانستهاند. این مردم و این انقلاب، علیرغم همه سختیها با اقتدار و پیروزی در مقابل آنها ایستادگی کردهاند. همیشه در مسیر سختیهای این کوه، باید نگاهی که به قله داریم را حفظ کنیم و آن را در ابعاد مختلف زندگی نیز نگاه داریم، آنچنان که اگر کسی بخواهد روی استقلال ما پای بگذارد، در مقابل آن ایستادگی کنیم.
نعمت استقلال گاهی میان مشکلات کشور نادیده گرفته میشود
رئیس مجلس شورای اسلامی متذکر شد: نعمت استقلال، عظمت و بزرگی و افتخار کشور ماست که گاهی میان مشکلات کشور نادیده گرفته میشود و پنهان میماند. ما به عنوان یک ایرانی و یک مسلمان آماده هستیم جان و مال خود را بدهیم ولی هرگز کسی نتواند پا روی عزت و شرف ما بگذارد.
وی افزود: این مسیر را به برکت یکایک مردم، به ویژه شهدا و ایثارگران و همه کسانی که در عرصههای مختلف مجاهدت کردهاند و خون دل خوردهاند آغاز کردهایم و استقلال ما مایه افتخار ماست آنچنان که هر هزینهای را برای این افتخار میپردازیم.
قالیباف اظهار کرد: این افتخار بر اساس دو پایه و اصل به موفقیت رسیده است، نکته اول تکیه به مردم بوده است چراکه هر اقدام موفقی در این بخش اتفاق افتاده، شاهد بودهایم که مردم میداندار این حرکت بودهاند. دوم، ایمان داشتن به سنتهای الهی و لطف خدا بوده که ما را در مسیر موفقیت قرار داده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اقتصاد که چالش امروز ماست، چالشی است که اگر به آن توجه نکنیم بر عزت، استقلال و موفقیت ما اثر خواهد گذاشت. موضوع خصوصیسازی یا مردمیسازی اگر بدون رانت و به درستی انجام بگیرد و با تشخیص درست به اهلش واگذار شود، بخشی از این چالش را حل خواهد کرد. باید بدانیم وقتی برای چنین موضوعی هدفگذاری میکنیم ممکن است دچار خطاهایی شویم که به آن اشاره خواهیم کرد.
خصوصیسازی باید منجر به مردمیسازی شود
وی گفت: در خصوصیسازی باید به حفظ و ارتقای مجموعهای که میخواهیم واگذار کنیم توجه کنیم. خصوصیسازی باید به گونهای باشد که منجر به مردمیسازی شود یعنی اقتصاد را مردمی کند، اما این نکتهای است که از آن غافل بودهایم و اقتصاد کشور ما، اقتصادی مردمی نبوده است.
قالیباف عنوان کرد: با تجربهای که در این چهار دهه در حوزههای مختلف خدمت به مردم داشتهام که طبیعتاً شامل نقاط ضعف و قوتی است، میگویم هر مجموعهای باید چهار ویژگی را داشته باشد؛ نکته اول شفافسازی است. هرجا اتاق تاریکی باشد و شفافیت نباشد آن مجموعه موفق نخواهد بود. امروز عنصر دوم در حوزه حکمرانی، هوشمندسازی است. اگر هوشمندسازی نباشد حکمرانی نیز اتفاق نخواهد افتاد.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: نکته سوم، مردمی سازی است. هر اقدامی در هر حوزهای، اگر پایه آن مبتنی بر مردم نباشد نتیجهبخش نخواهد بود همانطور که هرجا موفقیت و نتیجهای حاصل شده، ریشه اصلی آن اداره مردمی بوده است، نه اداره دولتی و غیر مردمی. نکته آخر این است که باید به نصرت الهی ایمان داشته باشیم.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد در حوزه اقتصاد به این پایهها آنچنان که باید و شاید توجه نشده است. حدود هجده سال از اصل ۴۴ میگذرد و امروز وقتی به ابعاد مختلف این حوزه نگاه میکنیم نمره قابل قبولی در این حوزه نمیبینیم.
قالیباف متذکر شد: اکنون با چالش بزرگی به نام تحریم مواجه هستیم؛ امروز در حل مشکلات کشور دو اقدام در اولویت ماست که در مجلس شورای اسلامی نیز بر روی این دو مورد متمرکز هستیم. اول، رفع تحریم و دوم، خنثیسازی تحریم است.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: رفع تحریم طبیعتاً یک اقدام سیاسی است که باید در میدان بینالمللی آن را پیگیری کنیم. البته بر سر میز مذاکره هم باید قدرت داشته باشیم تا بتوانیم حرف بزنیم اگر قدرت لازم را نداشته باشیم مذاکره را نیز نمیتوانیم پیش ببریم.
خصوصیسازی شاهراه خنثیسازی تحریمها است
وی ادامه داد: در بحث خنثیسازی تحریم، باید بدانیم بدون شک، خصوصیسازی و مردمیسازی اقتصاد شاهراه و تنها راه خنثیسازی تحریمها است. اگر میخواهیم استقلال و عزت خود را حفظ کنیم و سختی از را از دوش مردم برداریم راهش خصوصیسازی و حرکت در این مسیر است.
قالیباف عنوان کرد: در حوزه بیان درباره خصوصیسازی، نکات روشن و صریحی داریم. شاهبیت این نکات به حضرت امام (ره) متعلق است که فرمودند اقتصاد دولتی نباشد، اقتصاد مردمی باشد. ایشان همچنین در دیدار با صنعتگران و اصناف اصفهان در سال ۵۸ نیز با بیانی عمیق و ساده موضوع اقتصاد را به عنوان مهمترین چالش وقت بررسی کردند. در دهه شصت نیز امام خمینی فرمودند کاری که مردم در حوزههای اقتصاد میتوانند انجام دهند، دولت در آنها ورود و دخالت نکند، اما متأسفانه این دخالتها صورت گرفته و گمان میشود مرد میدان اقتصاد، دولتیها هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی متذکر شد: علیرغم همه تأکیدات این بخش و بیانات رهبر معظم انقلاب، در عمل شاهد اتفاق دیگری بودهایم. ظاهراً ما مسئولین باور نداریم که اگر میخواهیم حکومت توانمندی داشته باشیم، تفسیر ما باید از حکومت قوی و دولت قوی متفاوت باشد. حکمرانی وقتی قوی و قابل افتخار است که مردم و تک تک جامعه آن حکمرانی قوی باشند.
قوی بودن حکمرانی به قوی بودن مردم برمیگردد
وی افزود: قوی بودن حکمرانی به قوی بودن مردم برمیگردد. گاهی این حرف را زبانی قبول داریم اما حاضر نیستیم هزینه آن را بپردازیم. سرمایهگذاری، افتخارآفرین کردن بخش بنگاههای خصوصی، معرفی کردن به دنیا، سودآور کردن این بخشها و نهایتاً عزتآفرینی در این زمینه سختی و هزینه و خون دل خوردن دارد. این امر نیازمند امنیت و ثبات است.
قالیباف اظهار کرد: ما نیازمند ثبات در قانونگذاری و امنیت در تصمیمگیری هستیم، بدون اینها سرمایه و سرمایهگذار حالت فرار به خود میگیرد. ما باید با همه وجود به کارایی و ارتقای بنگاهها از طریق واگذاری اعتقاد داشته باشیم و بابت آن هزینه بدهیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هجده سال پیش زمانی که در نیروی انتظامی تصمیم گرفتم صدور پاسپورت را به بخش خصوصی واگذار کنم، در شرایطی که فرمانده نیروی انتظامی بودم، به همه دسترسی داشتم و بالای سر من مستقیماً مقام معظم رهبری بودند با همه اینها، خیلی طول کشید تا توانستم کسانی که میگفتند این موضوع امنیتی است و فساد در پی دارد و مشکلساز است را قانع کنم.
وی گفت: بیست سال پیش در نیروی انتظامی همه حوزههای خدماتی را به بخش خصوصی واگذار کردیم، این اقدام را در مجموعهای انجام دادیم که نظامی بود. در نتیجه شاهد بودیم که همه خدمات حتی در بحثهای امنیتی همچون صدور پاسپورت ارتقا پیدا کرد. گاهی به موضوعی باور داریم ولی بلد نیستیم چطور آن را انجام دهیم، حتی حاضر نیستیم جلوی افراد پیشکسوت نظری و تجربی در این زمینه زانو بزنیم و کمک بگیریم تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم.
قالیباف عنوان کرد: امروز نیز در مجلس تلاش میکنیم با قانونگذاری، بخشهای دولتی را از تولید خدمت در مجموعههای خود منع کنیم، چرا که قطعاً هزینهها به مراتب کاهش پیدا میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در شهرداری تهران قیمت حمل و نقل یک مسافر بر اساس مسافتی که طی میکرد برای خود ما هزار و دویست تومان بود، اما وقتی با بخش خصوصی مذاکره کردیم این حمل و نقل با هزینه دویست و پنجاه تومان انجام گرفت. یعنی به علت سیستمها و روشهای غلط حدود پنج برابر هزینه بر کشور تحمیل میکنیم؛ این در حالی است که بخش خصوصی همه ابعاد کار را از بیمه گرفته تا سرمایه و واردات همه را خودش انجام میدهد.
وی تصریح کرد: البته همانطور که آقای حسینی اشاره کردند هر کاری که انجام داده شود حرف و حدیث درباره آن زده خواهد شد. قرآن میفرماید وقتی میخواهیم کاری را به دست کسی بسپاریم کافی است دو ویژگی داشته باشد، امین و قوی باشد.
قالیباف عنوان کرد: اول امانتداری و پاک دستی مهم است و دوم، قوی بودن و عرضه داشتن برای اداره یک مجموعه حائز اهمیت است. واقعیت این است که در بسیاری از بخشهای دولتی و خصوصی به نوعی شجاعت را از مدیران خود گرفتهایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: شاهد هستیم که در واگذاریهای با رفت و آمد جریانها و افراد، نبش قبرهایی صورت میگیرد و کسانی میآیند که سره را از ناسره تشخیص نمیدهند. طبیعتاً این از مشکلات ماست.
وی با اشاره به اینکه عزت و ذلت در دست خداوند است، گفت: باید خودمان در همه امورات به خدا بسپاریم و اگر کارمان درست است شجاعانه تصمیم بگیریم و هزینه بدهیم، در غیر این صورت در وانفسای ملاحظات مختلف هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم. امروز گفته میشود که در حوزه قضایی به ترک فعل رسیدگی میشود اما به نظرم این اتفاق نمیافتد، بلکه امروز در کشور ما با کسانی کار دارند که دارند کار میکنند.
قالیباف عنوان کرد: انسان افسوس میخورد از وضع افرادی که به ظاهر متخصص و قلمزن هستند اما نوکری برای دیگران میکنند. من گفتم از بحثها عبور کردم اما معلوم نیست دوستانی که در حوزه بخش خصوصی کار میکنند این طور باشند. در همین شهر تهران هر پروژهای که ساخته شد و هر کار که انجام شد، به جای اینکه حداقل بدی و خوبی را در کنار هم بگویند فقط بدیهای آن را بیان کردند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: این در حالی بود که خارج از کشور از من سوال میکردند که چطور با وجود تحریمها ۲۰۰ کیلومتر مترو سازی صورت گرفت؟ باید بگوییم با کمک مردم و بخش خصوصی بود. به دروغ گفتند که بدهیهایی باقی مانده است درحالیکه اگر با هر منطق اقتصادی حساب میکردیم، چنین چیزی نبود.
وی تصریح کرد: نباید از این انتقادات و بدگوییها دلشکسته شویم، قوی و امین باشید و محکم بایستید. مردم و کشور به شما در بخش خصوصی نیاز دارند؛ مردم ما نشان دادند مردان مرد میدان برای روزهای سخت هستند، چه پشت خاکریزهای جنگ و چه در شرایط گرانی. ما مردمی داریم که برای اسلام و اهل بیت (ع) و ایران عزیز حرمت قائل هستند. باید از مال و جان و آبروی خود برای مردم بگذریم، دست به دست هم بدهیم و برای مردمی که لایق خدمت هستند تلاش کنیم.
قالیباف اظهار کرد: نباید جز برای خدمت به مردم به موضوع دیگری فکر کنیم، نباید به حاشیه برویم. ما هم در مجلس با همه سختیها در خدمت شما هستیم تا موانع را از سر راه برداریم و در این مسیر پیش برویم.
نظر شما